DHB under 50-talet!

50-talet. Årtiondet när Elvis Presley släpper sitt självbetitlade debutalbum ”Elvis Presley”, Koreakriget tar sin början och slut, ett nytt vaccin mot polio presenteras i USA och den första svenska charterresan ankommer till Mallorca.

Under 50-talet var elevernas boende en viktig fråga för DHB. Eleverna bodde på internat vid skolorna på den tiden och föräldrarna var mycket oroade av den undermåliga boendeformen.

När det kom till högre teoretiska studier fanns det under tidigt 50-tal inga möjligheter för de döva. I stället erbjöds man att gå i en ”fortsättningsskola”. Pojkarna i Vänersborg och flickorna i Växjö. 1955 började dock en utbildning motsvarande dagens gymnasieskola på Blockhusudden i Stockholm. Initiativet togs av Sverige Scoutförbunds stiftelse som även bidrog med medel till skolan. Samma år ansökte och beviljades DBM medel för att anordna kvällskurser i tal- och avläsning vid dövskolorna för eleverna och äldre intresserade döva.

För att nå ut till sina medlemmar fick DBM hjälp av den tidigare Dövstumsföreningens tidskrift där förbundet fick en egen sida i tidningen. De första åren trycktes även ett meddelandeblad en gång om året, som bland annat innehöll årsberättelse och årsmötets protokoll.

För att läsa mer om DHB på 50-talet, se denna länk. Länk till DHB på 50-talet

Copyright DHB © 2024 All Rights Reserved
crossmenu