DHB Västra har varje år ett teckenläger under sommaren för våra målgrupper - familjer som har barn med dövhet, hörselnedsättning, språkstörning samt barn med ytterligare tilläggshandikapp som t.ex. autism, adhd, utvecklingsstörning, down syndrom, rörelsehinder m.fl. Kommunikationshandikappet är dock det primära och dominerande.
Den 6-12 augusti 2023 på Destination Bokenäset i Uddevalla.
DHB:s sommarläger i Bokenäs
Regnet forsade ner för branterna på DHB:s första sommarläger i Bokenäs, men det stoppade varken barn eller vuxna ifrån att knyta nya band, lära sig nya saker, leka och ha kul, och växa tillsammans.
Det var första gången jag och min familj var med. Tänk att vi inte hittat guldklimpen DHB förrän nu. Det här sommarlägret kommer vi aldrig missa igen. Det var en salig blandning barn och vuxna, aktiviteter, busiga upptåg, grymma barnledare, föreläsare, och teckenspråkslärare. Sammanfattningsvis kolossalt mycket kunskap och medmänsklighet samlade på ett och samma ställe. När lägret var slut var det nog ingen som egentligen ville åka hem.
Det är viktigt att förstå att våra barn kanske känner sig annorlunda varje dag. Även om det kanske inte känns så, är annorlunda är bra och viktigt. Det hoppas jag att alla tog med sig hem från lägret.
Många av barnen på DHB:s sommarläger är minoriteter i skola och samhälle och det är viktigt både för dem och för oss föräldrar, att veta att man inte är ensam. Under lägret fick jag själv prova på att vara i minoritet, eftersom jag inte kan teckna. Tänk vad jag önskat att jag kunnat detta under lägret. Som tur var fick jag med mig lite matnyttig teckenspråksundervisning från bubbelpoolen på Bokenäs SPA. Jag beställde stolt ett glas bubbel på teckenspråk av en förvånad kvinna i den lilla SPA-baren.
Det kändes otroligt lyxigt när vi inkvarterades i våra stugor med utsikt över Koljöfjorden och den bohuslänska naturen. Varje stuga hade ett fullt utrustat kök men det behöves aldrig användas. Frukost, fika, lunch, fika och middag serverades varje dag i den mysiga restaurangen eller i DHB:s tält. Kockarna hade det hett om öronen eftersom många av barnen inte alls ville äta av den lagade maten. Pommes- och pastakön ringlade sig lång, liksom våffelkön på morgonen. En utomstående kanske hade sagt att barnen får äta det som serveras, men många av oss föräldrar till barn med funktionsnedsättning vet, att den minst prioriterade fighten är den om maten. Vi får ofta vara glada om barnen äter alls. Vad gällde oss vuxna tror jag de flesta kom hem med ett eller par extra kilo efter all mat och fika.
Idén bakom DHB:s sommarläger är genialisk. Aktiviteter för barnen och föreläsningar och teckenspråksundervisning för de vuxna. Barnen deltar i små grupper i väl genomtänkta sammansättningar mellan barn och barnledare. Jag har aldrig känt mig så trygg i att släppa mina barn i händerna på ett gäng ungdomar. De förstod allt vi föräldrar berättade för dem och visste hur de skulle göra för att barnen skulle känna sig trygga. De varvade lugna lekar, sagostunder, pyssel, spel och legobyggen med skattjakter, fotboll, frisbeegolf och äventyrsbad. Och i slutet av veckan, när solen äntligen kom fram efter stormen Hans, blev det bad, SUP och kanot.
Vi vuxna fick träffa psykologen Birgitta Spjut (som vad jag förstår är en del av interiören på DHB:s sommarläger). Under tre dagar föreläste och vägledde hon oss genom skratt och tårar. Emilia Carlsson, Logoped med masterutbildning i ämnet, berättade om det aktuella forskningsläget för språkstörning. Anna-Karin Arnald lärde oss mer om strategier och hjälpmedel (DLD) vid språkstörning och Anna Hansdotter från ”Annas Manna” pratade om det som så många av oss föräldrar till barn med funktionsnedsättning inte hinner med, nämligen återhämtning. Sist men inte minst fick vi träffa, Anna Båve Schultz, ”Flickan med språkstörningen”, som är en förebild både för våra barn och oss vuxna i kampen om förståelse och rätt stöd ute i samhället.
Om jag hade kunnat klona mig hade jag gjort det på DHB:s sommarläger. Jag hade delat mig i tre. En del av mig skulle ha spionerat på allt kul som barnen hittade på tillsammans, en annan del skulle sitta på alla föreläsningar. Min tredje klon hade varit på teckenspråkskursen som pågick parallellt med föreläsningarna. Då kanske jag skulle kunna teckna mer användbara ord än ”bubbelvin”, ”fotboll” och ”bullshit”. Teckenspråksapplåd för detta! Min åsikt är att jag nästan blev kär i alla teckenspråkslärarna. De hade förutom i sitt tecknande ett alldeles speciellt minspel och kroppsspråk som gjorde mig glad hela tiden. Och vem kan motstå teckenspråksundervisning live under fotbollbollsmatchen mellan Sverige och Japan. Mina djupaste bugningar för teckenspråkslärarna Maya Rhodell, Tanja Dimentova, Niklas Andersson, Göran Alfredsson och Mikael Andersson som förgyllde veckan.
Lägrets stora hjältar var lägerledarna Kai Mäkiperä, Donald Andersson, Lisette Bruno, Grethe Håkansson och Marie Dahlqvist som var uppkopplade tjugofyrasju för alla möjliga typer av aktiviteter och händelser. De höll med fika, quizkväll och grillkväll, samt en femkamp med väldigt originella inslag och ett ständigt gott humör. De arrangerade enligt min mening ett näst intill perfekt sommarläger. Nästa år vill jag dock att de slår ihop sina påsar med vädergudarna.
Jag kan bara tala för mig själv när det gäller min kärlek till lägret, men leendet på mina barns läppar när de kom från sina aktiviteter sade mer än tusen ord. De kände samhörighet och knöt band med barn de aldrig tidigare träffat och gjorde saker de inte vågat göra förut. För oss föräldrar kändes det väldigt fint att få dela både glädje och sorg, tips och råd och erfarenheter med varandra under väldigt fina former. Tillsammans är vi oslagbara!
Vid pennan
Erika Daly
Vi vill här rikta ett stort TACK till alla er bidragsgivare
för att ni stöder vårt Tecken- och språkläger för familjer
med funktionsnedsatta barn
Region Skåne
Region Halland
Region Örebro
HRF:s fonder
Åhlén-stiftelsen
ABF Västra Götaland
Jönköpings Kommun
Axel Linders Stiftelse
Svenska kyrkans stiftelse
Västra Götalandsregionen
Stiftelsen J.C.E. Nolleroths Donationsfond
Gunvor och Josef Anérs Stiftelse
Kungliga Sällskapets Pro Patria
Frimurare Barnhusdirektionen
Stiftelsen Kungaparets bröllopsfond
Prins Gustaf Adolfs och Prinsessan Sibyllas Minnesfond
Willinska Stiftelsen & Stiftelsen Göteborgs Arbetsstugor
Wilhelm och Martina Lundgrens Vetenskapsfond
Specialpedagogiska skolmyndigheten – Sisus
Radiohjälpen – Kronprinsessan Victorias fond
Stiftelsen Petter Silfverskiölds Minnesfond
Oscar och Maria Ekmans Donationsfond
Kungliga Patriotiska Sällskapets Understödsfond
Vänersborgs Kommun – Skollovskolloni
Vänersborgs Kommun – Samstiftelse IV
Göteborgs Stad – Stiftelsen Samfond VI
Stiftelsen Kempe-Carlgrenska fonden
Stiftelsen Solhems understödsfond
Vera och Gunnar Sundmans stiftelse
Stiftelsen tyst skolan
Stiftelsen Ulf Lundahls Minnesfond