DHB under 40-talet!

40talet. Årtiondet när ett världskrig avslutas, FN grundas, penicillin börjar säljas på svenska apotek och Sverige får en ny tryckfrihetsordning. Då föds DHB.

Den allra första föräldraföreningen inom DHB bildades 1945 vid Manillaskolan i Stockholm. Några år senare skriver männen Oscar Löfgren, Gösta Edin och Holger Gillberg ett upprop där de hävdar att den enda möjligheten att uppnå kontakt och målmedveten sammanhållning mellan döva barns målsmän är att bilda en riksomfattande förening. Detta upprop ledde till ett konstituerande möte som genomfördes på Manillaskolan den 8 maj 1949.

På mötet valdes en interimsstyrelse och DBM:s (Förbundet Döva Barns Målsmän) första årsmöte gick av stapeln lördagen den 30 oktober 1949. Vid det första årsmötet valdes Oscar Lövgren till ordförande.

DBM:s syfte var att främja kontakten mellan föräldrar eller målsmän till döva barn och ta vara deras gemensamma intressen. Förbundet var en hem- och skolaförening till föräldrar vars barn gick på någon av specialskolorna för döva. Föräldrar till förskolebarn eller integrerade barn var alltså inte medlemmar vid denna tidpunkt.

Manillaskolan - som från början hette Allmänna institutet för Döfstumma och Blinda - grundades 1809 av Per Aron Borg. Skolan tog från början emot båda döva och blinda barn, men efter 1879 skildes avdelningen för blinda från Manilla och fick senare egna lokaler i Tomteboda. Skolan kom då att kallas Allmänna institutet för dövstumma. 1894 ändrades namnet till Manilla Dövstumskola för att sedan ändra namn igen till Manillaskolan 1966. Skolan var en internatskola och både elever och lärare bodde på skolan. Fram till 1890 tog skolan emot elever från hela landet.

För att läsa mer om DHB på 40-talet, se denna länk. Länk till DHB på 40-talet

Copyright DHB © 2024 All Rights Reserved
crossmenu